Omvallende toren van jengastenen

De jengastenen spatten op tafel

Bij de tweede lockdown was het ongeloof minder groot dan bij de eerste. Toen had ontsteltenis mij fysiek overrompeld. Kleine weerhaakjes hadden zich in mij vastgebeten van voetzool tot haarwortel. Ik werd ’s morgens wakker en had geen reden meer om uit bed te springen. Voorheen stonden er 2 paar sportschoenen klaar omdat ik niet kon wachten aan de dag te beginnen. Maar de rijdende trein waarop ik zat -het bedrijf waar ik 20 jaar aan gebouwd had- kwam tot stilstand. Van de ene op de andere dag stopte de telefoon met rinkelen, nam de stroom aan e-mails af en stokten de aanvragen. Sterker nog, het regende annuleringen. Het was als een Jenga toren waar een steentje uitgetrokken werd en de stenen roffelend op tafel vielen.

We hebben net als andere ondernemers van alles geprobeerd. Een winkel geopend, take away georganiseerd, online order systeem gebouwd. Het was een druppel op een gloeiende plaat. Maar na de zomer leek de handel aan te trekken. September deed de helft van het jaar ervoor, daar waren we -met het nieuwe normaal- al dik tevreden mee. Daarnaast hadden we steun van de overheid, die -het kan niet vaak genoeg gezegd worden- ongelooflijk snel op gang kwam. Herstel leek zich aan te dienen.

Tot 28 september kwam en de tweede golf een feit werd. Hoewel de schok minder groot was, was de impact groter. Eindelijk kregen we uitsluitsel hoe de NOW-regeling werkte en bleek helaas dat dit voor ons ongunstig uitpakte. We moesten onze vaste medewerkers ontslaan. We hadden gezien dat we weer redelijk snel operationeel waren na de eerste golf, omdat wij er als team klaar voor waren. Maar wat blijft er van het bedrijf over als ook de medewerkers met hun kennis weg zijn?

Wij besloten voor een half jaar hun WW-uitkering aan te vullen en ze voor een paar uur per week weer terug in dienst te nemen. Hierdoor kunnen we op maandag bij elkaar komen om de business te ‘stutten’. We verstevigen het daar waar nodig. We ontwerpen een nieuwe huisstijl, moderniseren onze offertes en maken een nog betere website. We bestendigen onze positie op Google door zelf de linkbuilding naar ons toe te trekken, we vergaren kennis en besteden steeds minder uit.

We zien op tegen de winter. De komst van het vaccin is een stip op de horizon. Wanneer die op grote schaal ingezet gaat worden is de vraag. Hoe de kansen voor ons bedrijf dan zijn, is voor ons een nog grotere.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laatste nieuws

Dieke en Veerle. Twee oestermeisjes

Oesters eten werkt aanstekelijk!

Het oestermeisje is een waardevolle en blijmoedige aanvulling op partijen, evenementen, beurzen, verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden. Met professionele behendigheid kraakt ze