Hardloper op het strand

Happy & Healthy Fast Food

Eiwitrijke oesters dragen bij aan het behoud en groei van spiermassa. Healthy fast food?

Sport je veel of verbrand je energie door zware lichamelijke inspanning, dan is het belangrijk om in je voedingspatroon producten met voldoende eiwitten op te nemen.
Eiwitten zijn belangrijk voor je spieren; ze dragen bij aan het behoud en groei van je spiermassa. Eiwitten worden door het lichaam omgezet in aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van spierweefsel, ze zijn onmisbaar in de bevordering van spierherstel en spieropbouw.
Bij eiwitrijk voedsel kun je denken aan dierlijke eiwitten zoals kip, biefstuk, zalm, tonijn, zuivel en eieren. Plantaardige voeding zoals bonen, noten en zaden bevatten ook eiwitten. Oesters kunnen in het rijtje opgenomen worden, want in 100 gram oesters zit 9 gram aan eiwitten, evenveel als in een schaaltje kwark of 100 gram zilvervliesrijst.
Bij normale trainingen verbrand je glycogeen (glucose), maar bij een langdurige prestatie op hoog niveau verbrandt je lichaam eiwitten en vetten om aan energie te komen. Het kan zelfs zo zijn dat je ‘de man met de hamer’ tegenkomt; ofwel hongerklop krijgt. Je kunt dan niet langer
optimaal functioneren. Om de schade van belaste spiervezels te herstellen worden kapotte cellen (eiwitten) uit je lichaam verwijderd en vervolgens bouwt je lichaam weer nieuwe spiereiwitten op. Hier is voldoende eiwit uit voeding voor nodig. Er zijn aanwijzingen dat de structuur van de eiwitten
in oesters makkelijk te absorberen is en daardoor een snel herstel van spiervezels bevordert. Schroom niet om de volgende keer na een training of zware inspanning een dozijn oesters te eten. Je wordt er blij van en het is goed voor het herstel van je lichaam. Happy fastfood!

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laatste nieuws