Hoe open je een oester?

Hoe open je een oester?

Hoe open je een oester? De key is goed materiaal te gebruiken. Dat zijn een scherp oestermes en een oesterhandschoen. Een maliënkolder oesterhandschoen beschermt je hand het beste tegen de scherpe randen van de oesterhandschoen en tegen het uitschieten van het oestermes.
Heb je geen oesterhandschoen, gebruik dan een schone theedoek. Die vouw je dubbel voor de stevigheid en daarin doe je den oester.

Stap 1: Je legt de oester in je hand met het scharnier naar je toe

Stap 2: De spier die je wilt doorsnijden om de oester open te snijden zit op één derde van boven

Stap 3:De spier zit aan de rechterkant van de oester

Stap 4: Ga voorzichtig met je mes tussen de twee klephelften in

Stap 5: Beweeg het mes rustig heen en weer, op zoek naar de spier die je door wilt snijden

Stap 6: Hou de oester stevig vast, om te voorkomen dat het vocht eruit loopt

Stap 7: Als de schelp open is, verwijder je de bovenste schelp|

Stap 8: Je snijdt de oester los uit de onderste schelp

Stap 9: Je haalt overtollig gruis weg uit de schelp

Grand Finale: En genieten maar!

“Hoe open je een oester; creuse
De boven beschreven methode laten we een creuse, ook wel kromme of holle oester zien. Creuses komen het meest voor in Nederland en andere Europese landen. De Latijnse naam is Crassostrea Gigas en moet verplicht vermeldt staan op de verpakking.

Platte Oester
In in Europa is er nog een oestersoort, dat is de Crassostrea Eludis, die noemen we de platte oester. Deze oester komt minder vaak voor en door haar schaarste is ze ook duurder. Voor sommige oesterliefhebbers is dit de ultieme oester, omdat hij sterk van smaak is.
De platte oester is wat lastiger te openen dan de cresue, maar met de instructies die hierboven beschreven staan, zou het geen probleem hoeven te zijn. Zoals met alle behendigheden geldt ook hier: oefening baart kunst. 

Zeeland produceert zowel platte als holle oesters. De platte genieten Europese faam als huitres de Zélande, maar ze vereisen meer aandacht bij de teelt en doen er langer over om te groeien, voller te worden en dus duurder verkocht te kunnen worden. De afmeting wordt uitgedrukt in nullen en varieert van het ‘vlindertje’ van één nul tot de ‘paardenpoot’ van zes nullen. Ze worden geleverd in een karakteristiek rond houten mandje dat is afgevuld met zeewier om de druk op de schelpen te houden zodat ze de klep niet open kunnen doen waardoor het zilte oestervocht zou kunnen verdampen en de oester zelf zou kunnen indrogen en sterven.

De holle oesters, ook wel aangeduid als Japanse oesters of creuses, zijn min of meer als een plaag begonnen door massaal op de platte oesterbanken plaats te nemen. Inmiddels heeft de oesterproducent het over de Zeeuwse oester als hij de holle wil aanduiden, wat in elk geval aangeeft dat Yerseke de voormalige indringer heeft weten te knechten en omarmt als veelverkocht populair artikel. Bij holle oesters loopt de calibratie net andersom, nummer 1 is de allergrootste.

In restaurants waar zes oesters worden aangeboden tussen de 10 en 15 euro gaat het altijd om creuses. Die kunnen uit Zeeland komen, maar ook van de Franse westkust waar men enorme hoeveelheden creuses onderscheidt met een geregistreerde herkomstbenaming.

De toekomst van de Zeeuwse holle oester is onzeker nu zich een verduivelde oesterboorder heeft gemeld in de Zeeuwse wateren. Een klein slakje dat het voorzien heeft op de holle oesterbabies, waarvan het pantser nog zacht is. Dat wordt doorboord, waarna er van de inhoud gesnoept wordt. Uiteraard is daarmee het jonge oesterleven in de kiem gesmoord. Geluk bij een ongeluk is dat het gereedschap van de oesterboorder vooralsnog niet toereikend is gebleken voor de perforatie van platte oesters.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laatste nieuws

Dieke en Veerle. Twee oestermeisjes

Oesters eten werkt aanstekelijk!

Het oestermeisje is een waardevolle en blijmoedige aanvulling op partijen, evenementen, beurzen, verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden. Met professionele behendigheid kraakt ze