Platte oester als Rolex

Hoe Rolex de oester claimde

Rolex OestercompagnieIn veel opzichten is de oester een opmerkelijk schepsel. Ze kan niet lopen of zwemmen, ze is hermafrodiete en ze is – in tegenstelling tot andere schelpdieren – asymmetrisch gebouwd. Volgens de evolutieleer veranderen organismen in de loop van generaties. Zo niet de eigenzinnige oester, die is tijdloos. Ze is al eeuwenlang hetzelfde, zowel qua vorm als anatomie. 

Zo klein als de oester is, zo groot is haar invloed. Ze filtert onze zeeën schoon, ze is een van de grootste bronnen van eiwit en ze is een inspiratiebron voor tal van creatieve geesten. De knoestige schelp, de met parelmoer beklede binnenkant, de parel en de complexe smaak laten ons niet onberoerd.

Hans Wilsdorf en de Rolex

Rolex-oprichter Hans Wilsdorf ontwikkelde in 1926 het eerste waterdichte horloge. Dit uurwerk onderscheidde zich van andere, vaak slechtlopende polshorloges uit die tijd. Wilsdorf speelde het klaar om de horlogekast op ingenieuze wijze hermetisch af te sluiten voor stof en water. De legende wil dat hij op een feestje een oester probeerde te openen zonder een goed oestermes. Dat bracht hem op een idee voor zijn waterdichte horloge: het was de geboorte van de naam Oyster. Om de Rolex Oyster te kunnen ontmantelen kwam ook speciaal gereedschap aan te pas.

 

Van Thomas Huxley, een Engelse anatoom en tijdgenoot van Charles Darwin, is een toepasselijke uitspraak opgetekend. Deze 19e-eeuwse wetenschapper schreef: “Als je de sappige oester langs je gehemelte laat glijden zijn maar weinig mensen zich ervan bewust dat je ‘een stukje techniek’ inslikt dat veel gecompliceerder is dan een horloge.”

De oester heeft een hart, een mond, darmen, een maag en kieuwen. Dit alles is verpakt in twee schelpen die normaal gesproken open zijn, maar bij onraad dichtklappen. Haar kieuwen filteren 200 tot 300 liter water per etmaal, een puike prestatie voor zo’n klein schelpdier. Valt de oester droog bij laagtij, dan sluit ze haar schelpen en wacht ze zes uur totdat het vloed wordt. Ze heeft dus een inwendig klokje dat reageert op de getijden.

Om aandacht te vestigen op zijn revolutionaire uitvinding, strikte Hans Wilsdorf een 26-jarige secretaresse uit Brighton, Mercedes Gleitze genaamd. Hij overtuigde haar de Rolex Oyster te dragen bij haar poging het Kanaal over te zwemmen van Frankrijk naar Engeland. Die oversteek maakte ze in oktober 1927; ze droeg de Rolex met een lint om haar hals. Na een zwemtocht van meer dan 10 uur in het koude water was het horloge onbeschadigd en liep het nog perfect op tijd. Met deze historische prestatie werd Gleitze in een klap een legende èn de eerste Rolex ambassadrice.

Kanaalzwemster Mercedes Gleitze
Rolex Advertorial Mercedes GLeize Oestercompagnie

Wij hebben in Nederland ook een zwemlegende, de 95-jarige Marianne Maandonks uit Eindhoven. Een snelle rekenaar becijfert dat ze honderd zal worden in 2027; honderd jaar nadat Mercedes Gleitze haar oversteek maakte. Het bijzondere aan Maandonks’ verhaal is dat ze pas op haar 78ste zwemlessen nam. Sindsdien doet ze mee aan wedstrijden. De laatste jaren haalt ze altijd goud omdat ze geen tegenstanders heeft in haar leeftijdscategorie. Omroep Brabant plaatste een filmpje op YouTube waarin te zien is dat ze vanaf het startblok hup het water induikt.

 

Even later als ze het water uit komt, doet ze een oproep aan alle ouderen: “Blijf ontwikkelen, blijf bewegen en blijf nieuwsgierig.” Ze staat in haar badpak aan de rand van het zwembad, om haar nek hangt een kettinkje met een medaillon eraan. Of is het een horloge?

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laatste nieuws

Dieke en Veerle. Twee oestermeisjes

Oesters eten werkt aanstekelijk!

Het oestermeisje is een waardevolle en blijmoedige aanvulling op partijen, evenementen, beurzen, verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden. Met professionele behendigheid kraakt ze