Matijn en Juliette

Marketing Tribune roept Oestercompagnie uit tot ondernemer van de week

Feest! We zijn op de helft! In het 50ste deel uit onze veelgelezen serie ‘Ondernemer van de Week’ -over 100 opvallende vakgenoten die binnen hun organisatie of als DGA iets bijzonders uit de grond stampen- sprak de redactie Food&Retail met Matijn Wijn en Juliëtte de Wilde, de twee oprichters van de ‘Oestercompagnie’, een witte parel in de schaaldiercatering. Met nogal wat groeiambities. ‘We gaan in de toekomst verder het buitenland in, Zwitserland staat bovenaan. Wat andere producten betreft, we blijven trouw aan wat wij doen: oesters is wat wij doen, alles oesters.’

1. Stel je zelf graag voor. En kun je iets vertellen over de reden waarom jullie met Oestercompagnie zijn gestart? Gat in de markt?
Hoi, wij zijn Matijn Wijn en Juliëtte de Wilde. Vijftien jaar geleden richtten wij Oestercompagnie op, vanuit een passie voor oesters. Dat was een spannende tijd. Zou het idee aanslaan om oesters rond te delen op een feest, door zelf naar de gasten toe te stappen? Hoe zullen mensen erop reageren? Gelukkig waren de reacties enthousiast en door mond-op-mond reclame kwamen nieuwe opdrachten. Het was iets nieuws in de markt, vanuit een marketing oogpunt; een nieuw product in een nieuwe markt. Vanaf de start pakte wij de Belgische markt erbij, om zo ons afzetgebied te vergroten.

2. OK, de Oestercompagnie- case, wij begrepen dat er intussen meerdere afdelingen zijn zoals de oesterkroket en Charlie’s Oester Angels. Wat is precies jullie portfolio en hoe kwamen jullie bij de uitbreiding?
Hey wacht even , hoeveel vragen zijn dat?
Ondernemen bestaat uit het spanningsveld tussen innoveren en organische groei. Aan de ene kant moet je vernieuwen, maar je bedrijfsstructuur moet groei kunnen dragen. Zo zijn goed ontwikkelde systemen, zoals een taylor made CRM- en planningprogramma de fundamenten van een bedrijf. In ons geval groeiden wij zo hard, dat wij tijden achter de feiten aan liepen. Het is immers leuker om een Oestercroquet te ontwikkelen dan te bedenken wat het meest efficiënte planningssysteem is.
Inmiddels heeft Oestercompagnie vier pijlers. De Oestergirl(s) en Oesterman(nen) en de Oester Angels zijn onze core business. Een tweede pijler is onze groothandel, PUUROESTERS genaamd. Voor dit concept hebben wij kwekers geselecteerd die de beste oesters leveren uit Ierland, Zeeland, Bretagne en Marrenes D’Oléron. PUUROESTERS wordt exclusief bij Makro verkocht. Dus als jij een Makrokaart bezit en dat heb je natuurlijk als ondernemer, dan kan je bij Makro terecht voor dagverse oesters. Andere pijlers zijn (internationale) kunstbeurzen en de Oestercroquet.

3. Het concept is ook wel geimmiteerd. Is dat lastig of maakt niet uit?
Ken je het Franse spreekwoord: “In de straat waar de meeste slagers zitten, verkoop je het meeste vlees?” Dat is in ons geval ook zo. Oesters beginnen langzaam in te burgeren in Nederland. De markt wordt hierdoor groter. De vraag naar oesters neemt toe met als gevolg dat het aanbod ook toeneemt. Daarnaast dwingt concurrentie je goed na te denken over je propositie, waardoor je blijft vernieuwen.

4. Intussen bestaat de zaak 15 jaar. Hebben jullie voor de lancering en promotie van de Oestercompagnie samengewerkt met bureau(s)? Welke? Ging goed?
We werken met verschillende bureaus maar ook met zelfstandige vormgevers en marketeers. Boom Packaging maakte de verpakking van de Oestercroquet, Gaby Dam Concept Copy & Design is onze huisvormgever en last but not least, voor strategie en merkbeleving werken wij met Madeformarketing. Juliette komt uit de reclamewereld en heeft een idee over hoe onze concepten vormgegeven of geïntroduceerd moeten worden. Zij maakt een moodboard en daar gaan we mee aan de slag. Hierdoor zijn de lijnen kort en houden wij de kosten in bedwang.

5. Je meldt resultaten waar jullie erg blij mee & trots op zijn met de zaak. Wil je die delen?!
Zeker, wij vinden het te gek dat wij zoveel mensen oesters hebben leren eten, maar trots zijn wij op onze medewerkers. Het openen van oesters is een beleving. De Oesterman of het Oestermeisje draagt die beleving uit, ze zijn verantwoordelijk de succesfactor van Oestercompagnie. Wij hebben een enorme hechte groep medewerkers, van allerlei achtergronden. Het zijn studenten die de kans hebben gepakt om bij ons een vak te leren. Sommigen zijn tweede generatie immigrant uit Irak, Turkije, Pakistaan en Marokko. Door het werk dat ze doen, komen ze op plekken waar ze normaal gesproken als jong volwassenen niet zouden komen. Ze ontwikkelen zich hierdoor razend snel. Als ze na een paar jaar een vaste baan krijgen, blijkt het een pré te zijn dat ze bij ons hebben gewerkt.

6. Tenslotte: hoe gaan jullie verder? Blijven het oesters? Fruit de Mer? Expansie van het merk?
Expansie van het merk zit er zeker in, Oestercompagnie is net een trademark geworden. We gaan in de toekomst verder het buitenland in, Zwitserland staat bovenaan. Wat andere producten betreft, we blijven trouw aan wat wij doen: “Oesters is wat wij doen, alles oesters.”

https://www.marketingtribune.nl/food-en-retail/nieuws/2015/03/%5Bondernemer-van-de-week%5D-matijn-wijn-en-juliette-de-wilde-oprichters-oester/index.xml?utm_source=Marketingtribune&utm_medium=twitter

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laatste nieuws

Dieke en Veerle. Twee oestermeisjes

Oesters eten werkt aanstekelijk!

Het oestermeisje is een waardevolle en blijmoedige aanvulling op partijen, evenementen, beurzen, verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden. Met professionele behendigheid kraakt ze