Oesters rapen

Oesterbranche wil verbod op rapen

Het recreatief rapen van oesters in de Zeeuwse wateren in de oesterbranche moet totaal worden verboden. Dat wil de Nederlandse Oestervereniging.

FRANK BALKENENDE

YERSEKE

Een dagje oesters rapen aan de Zeeuwse kust: als het aan de oestervereniging ligt, mag het straks niet meer.

RUBEN OREEL

De vereniging pleit voor een raapverbod in een brief aan Provinciale Staten. Binnenkort behandelen de Staten de Beleidsnota Natuurwetgeving. Reden voor de oestersector om opnieuw aan de bel te trekken. Gedeputeerde Staten willen de mogelijkheden om schelpdieren als oesters, mosselen en kokkels te rapen juist niet aan banden leggen.

De oestersector wil al jaren dat het ‘illegaal’ rapen van oesters door particulieren stopt. Er doen de verhalen de ronde van mensen die een dagje naar Zeeland komen om oesters in te slaan. Amateurs mogen nu 10 kilo per persoon rapen. ,,Ga je met het gezin de slikken op om oesters te rapen, dan kun je met vier personen 40 kilo meenemen. Het lijkt me sterk dat een familie die allemaal consumeert”, zegt Jaap de Rooij, secretaris van de oestervereniging.

Restaurants

Oesterbedrijven hebben aanwijzingen dat een deel van de geraapte oesters wordt verkocht aan restaurants in de regio. Vrijwel zeker onder de marktprijs. De Rooij vindt dat oneerlijke concurrentie ten opzichte van de gevestigde oesterproducenten en -handelaren. De grootste zorg betreft echter de volksgezondheid. De oesters die amateurs rapen, worden niet gecontroleerd op ziekten en giftige stoffen. ,,Als het fout gaat en mensen worden ziek van geraapte oesters, kan dat de sector enorme schade toebrengen. Wij zijn daarover ontzettend bezorgd.”

Hoe snel imagoschade kan ontstaan, bleek twee jaar terug. In mosselen en oesters in het oostelijk deel en in de noordelijke tak van de Oosterschelde werd toen de giftige stof tetrodotoxine aangetroffen. Een stof die verlammingsverschijnselen kan veroorzaken. Schelpdieren uit andere delen van de Oosterschelde waren veilig voor consumptie, beklemtoonde De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die wildplukkers wel op het hart drukte vooral geen oesters en mosselen te oogsten in de gesloten gebieden. Desondanks daalde de vraag door de gifaffaire. Ook de prijs kelderde, met als gevolg dat de schelpdiersector 10 miljoen euro verlies leed.

Borden

Om rapers te waarschuwen voor het risico dat ze lopen als ze niet-gecontroleerde schelpdieren eten, plaatste de oester- en mosselsector vorig jaar twintig waarschuwingsborden rond de Oosterschelde. Deze maand komen er nog eens tien bij. Op de borden staat dat schelpdieren, zeker bij hoge watertemperaturen, besmet kunnen zijn met ziekmakende bacteriën, virussen en giftige stoffen. De Rooij: ,,In tegenstelling tot schelpdieren die de handel aan winkels levert. Die zijn zorgvuldig gecontroleerd.”

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laatste nieuws

Dieke en Veerle. Twee oestermeisjes

Oesters eten werkt aanstekelijk!

Het oestermeisje is een waardevolle en blijmoedige aanvulling op partijen, evenementen, beurzen, verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden. Met professionele behendigheid kraakt ze