Oesterfestival in Yerseke

Op de koudste 18 september ooit gemeten, gaan wij naar Yerseke voor het jaarlijkse Oesterfestival. Na een zomer met recordtemperaturen, is een gure winderige dag even schakelen. Terwijl het water van  onze regenjacks druipt, worden we bij de ingang verwelkomd door een jonge Zeeuw die zich allerminst stoort aan het weer. Het spookt wel vaker aan de kust. Een houten plankier verbindt de dijk over de oesterputten naar traditionele werkman huisjes waar meerdere expositieruimtes zijn. Daar ontmoetten we Julie Qui. Qui is een vermaarde oesterexpert uit de Verenigde Staten,  die met de internationale website  ‘In a half shell’ haar meest unieke wetenswaardigheden over oesters deelt.

Hoe leuk om op dit Zeeuwse Oesterfestival samen met haar de smaken van de verschillende oesterlekkernijen te bespreken. De middag is een genot der zintuigen en we kuieren van tent naar tent. Langs de wanden staan kraampjes met drank en etenswaar en aan de lange biertafels in het midden is het gezellig druk. Het aanbod is gevarieerd, de oesters zijn au naturel, gefrituurd, gegrild, aangekleed met dressings en zelfs verwerkt in een oesterfrikandel; de zogenaamde oestertimp.

Matijn en JulieOnze favoriet is een trio van oesters in beurre blanc saus, met bieslookolie en een topping van wild geplukte Oosterschelde zeegroenten. Ook proberen we andere hapjes waarbij de Yellowtail Kingfish eruit springt. Het is een in Zeeland gekweekte vis, die gezien wordt als duurzaam alternatief voor bedreigde vissoorten zoals tonijn en zwaardvis. Wat ons betreft een absolute ontdekking.

Aan het einde van de middag zijn we nog steeds niet uitgepraat met Julie. Daarom besluiten we een nieuwe afspraak te maken in Rotterdam, alwaar ze een master class gaat geven over de food pairing van oesters en Sake. Het programma is in de maak.

Dit oesterfestival is een aanrader en wordt ieder jaar in Yerseke georganiseerd om het begin van het oesterseizoen in te luiden.

En stiekem maakte het slechte weer de beleving helemaal af. Je voelt je toch een beetje een oesterman.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laatste nieuws

Dieke en Veerle. Twee oestermeisjes

Oesters eten werkt aanstekelijk!

Het oestermeisje is een waardevolle en blijmoedige aanvulling op partijen, evenementen, beurzen, verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden. Met professionele behendigheid kraakt ze