Een oude prent van een oesternimf

Oesters een geliefd afrodisiacum

Rond de oester hangt een zweem van sensualiteit. Bestudeer haar anatomie en het laat zich raden waar deze associatie vandaan komt. Maar er is meer. Van de oester wordt gezegd dat ze een afrodisiacum is en hierdoor libido verhogend werkt. Is dat feit of fabel? Stel, het is een feit, verklaart dat dan waarom al eeuwenlang oesters populair zijn? Is het een fabel, dan is het de moeite waard om uit te zoeken waar deze folklore vandaan komt.

Aphrodite

Laten we beginnen met de oorsprong van het woord afrodisiacum. Afrodisiacum, (meervoud: afrodisiaca) komt voort uit de Griekse mythologie, bij de  -tot de verbeelding sprekende- Aphrodite. Aphrodite is de Griekse godin van de vruchtbaarheid, de zinnelijke liefde en de schoonheid. Het bruggetje is snel gemaakt naar de betekenis van afrodisiacum, dat te boek staat als middel om de geslachtsdrift te stimuleren. In het verleden zijn er in meerdere culturen natuurlijke substanties gebruikt voor het verbeteren van het seksueel functioneren, naar het effect ervan is echter weinig wetenschappelijk bewijs.

Heilzame werking

Toch geloven hele volksstammen in de heilzame werking van natuurlijke middelen. Dat begon al duizenden jaren geleden bij de Chinese beschaving. Zij gebruikten de ginseng wortel om het seksuele verlangen te verhogen. Tot de dag van vandaag is Ginseng thee een populair afrodisiacum. In de Verenigde Staten is het zelfs de best verkopende theesoort; opmerkelijk is dat vrouwen het meer drinken dan mannen. Ja, opmerkelijk, want van een traditionele samenleving zoals de Amerikaanse, zou men het tegenovergestelde verwacht hebben.
De medicinale ginseng plant is rijk aan B-vitamines en mineralen zoals ijzer en zink.

Aan pure chocolade wordt ook een stimulerende werking toegeschreven. Dat komt door de theobromine, een stofje dat het humeur verbetert èn een energieboost geeft.

Ook saffraan staat bekend als afrodisiacum. Dit specerij komt van de saffraankrokus en wordt het rode goud genoemd omdat het zo kostbaar is. Het zou de doorbloeding verbeteren wat gunstig is voor de conditie van het mannelijk geslachtsorgaan. Daarnaast stimuleert saffraan de erogene zones van de vrouw. Om die reden voegde Cleopatra saffraan toe aan haar fameuze baden. Het gaf haar ook de mysterieuze gouden gloed die we van haar beeltenis kennen.

Zink en libido

Honing, avocado, knoflook, basilicum, granaatappel, chocolade en zeewier worden ook bestempeld als afrodisiaca. Sommigen uit dit rijtje hebben meer faam dan anderen, maar de zinnelijke reputatie van de oester is in alle uithoeken van de wereld bekend. De bekentenis ‘Ik ben gek op oesters’ gaat niet zelden gepaard met een samenzweerderige glimlach. Er wordt gezinspeeld op het spel der verleiding. Maar hoe komt de oester aan haar mythische imago als lustopwekker? Het antwoord is verrassend eenvoudig, het hoge zinkgehalte. Zink is nodig voor de aanmaak van testosteron. Dit hormoon is belangrijk voor de seksdrive en draagt bij aan de productie van gezond en genoeg sperma. Ook voor de aanmaak van dopamine is zink onmisbaar. Dopamine is een ‘happy hormone’ en is betrokken bij alles rondom seks: opwinding, aantrekkingskracht, het orgasme en het ‘beloningsgevoel’ dat bij sex hoort.

Wetenschappelijk onderzoek

Amerikaanse en Italiaanse onderzoekers, onder leiding van George Fisher, hoogleraar scheikunde aan Barry University Miami, hebben wetenschappelijk bewezen dat de oester een afrodisiacum is. Ze ontdekten dat de oester zeer rijk is aan een zeldzaam soort aminozuur, dat een kettingreactie teweeg brengt waardoor de productie van testosteron bij mannen en progesteron bij vrouwen wordt verhoogd. Het onderzoek van Fisher is niet breed opgepakt en heeft wellicht om die reden geen status verkregen als algemeen wetenschappelijk feit.

Wat wel een feit is dat er al eeuwen gebruik wordt gemaakt van afrodisiaca en de populariteit vanwege haar vermaarde stimulerende werking, onverminderd groot is. De oester speelt daarin een roemruchte rol. De belofte van zinnelijke liefde heeft haar omsloten, net als haar eigen twee schelpen dat doen.  Wetenschappelijk bewezen of niet doet er niet toe, sommige mythes moet je gewoon in stand houden.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laatste nieuws

Dieke en Veerle. Twee oestermeisjes

Oesters eten werkt aanstekelijk!

Het oestermeisje is een waardevolle en blijmoedige aanvulling op partijen, evenementen, beurzen, verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden. Met professionele behendigheid kraakt ze