Grilled Farm-Style Oysters

Aan het einde van een zandpad, dat door een naaldbos kronkelt, ligt de oesterfarm van Smokey, onze oesterkweker in Maine. Het is laat in de middag en de zon is nog steeds warm. We gaan met Smokey het water op. Hij laat ons zijn oesterbedden zien en legt uit waarom zijn oesters lekkerder zijn dan die van zijn buurman; de zijne liggen in een bocht van de rivier, in de luwte. Zijn buurman heeft zijn oesters te veel in de stroming liggen. Hij laat ons veel proeven en we zijn onder de indruk van deze oesters, die in de monding van de Damariscotta rivier liggen en niet, zoals je zou verwachten in zee.

We komen terug bij zijn oesterfarm en hij nodig ons uit te blijven voor grilled oysters. Lang hoefden we niet na te denken over zijn voorstel. De werkweek zat erop en hij en zijn team hebben dan de gewoonte om een paar biertjes te drinken en verse oesters op de grill te gooien. Ze deden daar een eenvoudige, doch verrukkelijke saus bij, die zo’n hit was, dat ze die verkochten in de plaatselijke deli.

Vanwege de eenvoud, gaf Smokey ons de ingrediënten prijs en hebben wij het hier voor je opgeschreven.

Ingrediënten:

2 dozijn oesters

Voor de saus:

  • 100 ml extra virgin olijfolie
  • 125 gr ongezoute roomboter
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 grote sjalot, in stukjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook, in stukjes gesneden
  • 1 rode peper, zaadjes eruit gehaald en in fijne stukjes gesneden
  • 3 zongerijpte tomaten
  • Een paar steeltjes peterselie

Bereiding:

Verwarm de Big Green Egg met het rooster tot 200-220 graden Celsius. Open de oesters voorzichtig en zorg dat het vocht in de schelp blijft.

Voor de saus:

Pak een medium grote saus pan, en voeg de olijfolie, de boter en de bruine suiker toe. Warm rustig op totdat de boter is gesmolten. Doe de rest van de ingrediënten bij de saus. Draai het gas terug en laat 10 minuutjes pruttelen op het vuur. Haal van het fornuis en zet even apart, maar zorg wel dat het warm blijft. Voeg 1 theelepel saus toe aan iedere oester.

Als de Big Green Egg op temperatuur is, plaats je de oesters op het rooster en sluit het deksel voor 2 tot 3 minuten. Blijf erbij staan, want de oesters zijn snel gaar. Als het vocht en de saus gaan pruttelen, zijn de oesters klaar om te serveren. Snipper er wat peterselie op als garnering en klaar!