Oesters van New York van Mark Kurlansky

Oesters van New York​ van Mark Kurlansky

De Nederlanders kochten in 1626 voor 24 dollar Manhattan én de oesterbanken bij Ellis Island.

New York groeide uit tot een stad die beroemd was om haar oesters. Kurlansky brengt personages tot leven terwijl hij dramatische gebeurtenissen beschrijft die de loop van de geschiedenis van New York hebben veranderd. Hoe Peter Stuyvesant oesters leerde eten van de Indianen, hoe Robert Fultons oesterhandelaar werd en over de oesterkraampjes op de hoek van straat waar je voor 1 cent een oester kon eten.

oesters van new york - mark kurlansky

Het boek staat vol historische recepten, kaarten, tekeningen, foto’s en andere wetenswaardigheden.
Zo werden de schelpen gebruikt voor de aanleg van dijken, spoorlijnen en wegen, en waren oesters lange tijd een belangrijk exportproduct. Oesters stonden bijna dagelijks op het menu van zowel de armen als de rijken. Aan het begin van de twintigste eeuw maakte ernstige vervuiling van het water een einde aan de New Yorkse oestercultuur.

Wat intrigeert na het lezen van dit boek is dat New York ooit the Big Apple is genoemd, terwijl the Big Oyster de lading veel beter dekt!

Oesters van new york boek

De engelse uitgave heet The Big Oyster, History on the half shell.

Het is te koop via Boekwinkeltjes.nl voor prijzen tussen de €9,50 en €24,50. Er zijn maar een paar exemplaren, dus wees er snel bij!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laatste nieuws

Oester vershoud- en serveertips

Vershoudtips Bewaar de oesters onderin de koelkast, bij een temperatuur van 5 tot 10°C. Als het oestermandje geopend is, leg er iets