Oesters zijn goed voor het immuunsysteem

Oesters zijn goed voor het immuunsysteem omdat deze tweekleppige schelpdieren veel te bieden hebben op het gebied van gezondheid. Oesters zijn een natuurproduct en hun ziltige, smaakvolle vlees wordt over de hele wereld als een ultieme delicatesse beschouwd. Naast een bijzondere smaak, blijken oesters een positieve invloed te hebben op het immuunsysteem en zijn daardoor een natuurlijk wapen tegen virussen. 

Het belang van het immuunsysteem 

Het immuunsysteem of afweersysteem is een complex netwerk van cellen, weefsels en eiwitten, die verspreid in het gehele lichaam voorkomen. Zij werken samen om het lichaam te beschermen tegen bacteriën, virussen, parasieten, infecties en andere ongewenste invloeden van buitenaf. Kort gezegd zorgt het immuunsysteem dus voor de natuurlijke afweer tegen ziekten. Omdat het immuunsysteem uit zoveel verschillende onderdelen bestaat is het lastig te bepalen wanneer het onvoldoende werkt. Wel is duidelijk dat een gezonde levensstijl kan helpen het immuunsysteem op peil te houden. Aangezien een groot deel daarvan zich in de darmen bevindt, is het kiezen van de juiste voedingsmiddelen erg belangrijk. 

De positieve invloed 

Oesters behoren tot de meest voedzame producten ter wereld. Met onder andere 59 spoorelementen, 12 vitaminen, 19 aminozuren en omega-3 vetzuren levert iedere oester een ongelofelijk pakket aan voedingsstoffen. 

Een natuurlijke bron aan zink en selenium 

Vooral zink komt in grotere hoeveelheden voor in oesters. In feite bevatten oesters meer zink dan enig ander voedsel. Zink is een mineraal dat onderdeel is van een groot aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de stofwisseling. Het is onder meer nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel, en een goede werking van het immuunsysteem. Zink verbetert ook de werking van antilichamen, waardoor dit mineraal helpt bij het afweren van infecties. Naast zink is de oester ook erg rijk aan selenium. Selenium heeft een antioxiderende werking en ondersteunt het immuunsysteem. Een middelgrote oester levert maar liefst 55 procent van je dagelijkse behoefte aan zink en selenium! 

Omega-3 essentiële vetzuren voor het lichaam 

Oesters bevatten daarnaast ook een aanzienlijke hoeveelheid omega 3-vetzuren. Deze vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die essentieel zijn voor het lichaam. Omega 3-vetzuren zijn belangrijk voor het vormen van celwanden en dragen onder andere bij aan gezonde hersenen, hart, bloedvaten en ogen. Daarnaast minimaliseren ze ontstekingsreacties die de neiging hebben het immuunsysteem te belasten. Voldoende inname van omega-3 is dan ook een belangrijke ondersteuning van het immuunsysteem. Een middelgrote oester bevat ongeveer 370 milligram omega-3-vetzuren.

 

Tekst: Fiore Houwing

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laatste nieuws

Dieke en Veerle. Twee oestermeisjes

Oesters eten werkt aanstekelijk!

Het oestermeisje is een waardevolle en blijmoedige aanvulling op partijen, evenementen, beurzen, verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden. Met professionele behendigheid kraakt ze