Platte Oesters van Oestercompagnie

De Rolls-Royce onder de oesters knokt zich terug

De Rolls-Royce onder de oesters knokt zich terug…..In 1963 bevroren bijna alle platte Zeeuwse oesters. De creuses, de dik geribbelde schelpen, namen het over. Dit tot verdriet van velen. Nu zit de creuse in de problemen en vecht de Rolls-Royce onder de oesters  zich terug. Er zijn inmiddels 3 varianten van de oesters te vinden. De platte Zeeuwse  die in de Grevelingen groot geworden is, de Japanse (of creuse) die eveneens in de voormalige zeearm van het Grevelingen opgroeide en de creuses uit de Oosterschelde.

De platte Zeeuwse oester heeft de zachtste, meest verfijnde smaak van alle oesters.  Het is de Rolls-Royce onder de oesters. Aan de andere kant zit de creuse uit de Oosterschelde. Deze hebben een wilde, complexe smaak. Daartussen zit de creuse uit de Grevelingen, deze is qua smaak de meest toegankelijke oester met de minst uitgesproken smaak. De Japanse oester (creuses) heeft het de afgelopen jaren prima gedaan in de Grevelingen. Deze oesters overleefden tussen een kleine populatie van platte oesters.

De consument die begin jaren ’60 met wantrouwen aan deze creuse begon heeft deze nu in haar hart gesloten en staat nu net zo onwennig tegenover de platte als destijds tegenover de creuse. Maar de tijden van weleer herleven. De Japanse oester wordt namelijk bedreigd. Door ziekten als de oesterboorder (een Japans slakje) en een virus zit de creuse klem en dat geeft de platte Zeeuwse ruimte voor een opmars. In haar thuisbasis, de Grevelingen, gedijt de inheemse oester weer als vanouds. De ‘R’ is uit de maand, maar een goed bewaard geheim is dat de oesters nu, in de laatste meiweken op z’n lekkerst zijn. Net voordat ze zich gaan voortplanten. Zodra dat  begint gaan we over op de Franse en Ierse oesters.

Bon appétit…

(Bron AD.)

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laatste nieuws

Dieke en Veerle. Twee oestermeisjes

Oesters eten werkt aanstekelijk!

Het oestermeisje is een waardevolle en blijmoedige aanvulling op partijen, evenementen, beurzen, verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden. Met professionele behendigheid kraakt ze