Oesters

Er zijn twee soorten oesters in Europa, maar wel honderd verschillende oesters afhankelijk van het gebied, de kweek en de affinage. De oester verzamelnaam is ostreidae en wordt ingedeeld in twee hoofdgroepen, de Ostrea Edulis en de Cassostrea Gigas.

De Ostrea Edulis is de platte oester, ook wel Bélon genoemd. De Bélon is familie van de inheemse oester. Platte oesters hebben een ronde, regelmatige vorm.

Crassostrea Gigas is de bolle oester, creuse genaamd.  Dit zijn de Zeeuwse creuse of de Franse Fine de Claire.  Het zijn grillig gevormde, langwerpige schelpen.

Waar komen onze oesters vandaan

Om jou steeds weer te verrassen met een oester van uitzonderlijke smaak, reizen wij de kusten van Zeeland, Normandië, Bretagne, Marennes d’Oléron, Ierland en zelfs de Verenigde Staten af. Naast het feit dat we het leuk vinden om oesterkwekers te ontmoeten, leren we ook veel van de passie waarmee onze oesters worden gekweekt. Onze oesterkwekers zitten vaak al generaties lang in het vak. Een van onze vaste leveranciers is zelfs vijfde generatie oesterkweker. Met veel van onze kwekers hebben wij al meer dan 10 jaar een goede relatie. Zij kennen onze wensen ten aanzien van de kwaliteit van de oester, het verpakken en een snel transport. Zo krijg je altijd een ultraverse oester

De smaak van oesters

De puurheid van oesters

Er zijn weinig producten die wij kennen die zo puur zijn als oesters. Niets aan oesters kan gemanipuleerd worden, alleen de elementen hebben invloed op de smaak. En die smaak… die is met niets te vergelijken. Bij het eten van een oester (wij adviseren altijd er een paar keer op te kauwen) proef je eerst het zilte van de zee, maar vervolgens ontwaar je andere smaken, die met niets te vergelijken zijn; enkel te definiëren als zoet. Er gebeurt echter nog iets. Je tong wordt op allerlei manieren geprikkeld. Misschien ken je de vijf smaakzintuigen, zoet, zout, zuur, bitter en umami? Zonder er al te diep op in te gaan, worden deze zintuigen geprikkeld bij het eten van een oester. Deze sensatie maakt het eten van oesters een beleving, die je iedere keer weer doet verlangen naar een volgende.

De smaak van oesters

De zon, de zee en de stroming van het water zijn van invloed op de smaak van de oesters. Oesters filteren het zeewater en halen daar mineralen en plankton uit, dit laatste is hun belangrijkste voedingsbron. Je kunt oesters vergelijken met wijn. De smaak van wijn komt tot stand door de elementen, zoals het aantal zon-uren, de temperatuur, de hoeveelheid regen en de voedingsrijke grond waar de wijnrank op groeit, dit alles noemen de wijnkenners terroir. In de oesterwereld is het net zo en noemen we de invloed van de elementen merroir. Oesters die in een baai liggen hebben hierdoor een andere smaak dan oesters die rechtstreeks uit de Noordzee of Atlantische Oceaan komen.