"Oesters kweken is een ambacht"

Verse Oesters

Om onze gasten te blijven verrassen met de allerlekkerste verse oesters, reizen wij de kusten van Zeeland, Normandië, Bretagne, Marennes d’Oléron, Ierland en zelfs de Verenigde Staten af. Naast het feit dat we het leuk vinden om oesterkwekers te ontmoeten, leren we ook veel van de passie waarmee onze oesters worden gekweekt. Onze oesterkwekers zitten vaak al generaties lang in het vak. Een van onze vaste leveranciers is zelfs vijfde generatie oesterkweker. Met veel van onze kwekers hebben wij al meer dan 19 jaar een goede relatie. Zij kennen onze wensen ten aanzien van de kwaliteit van de oester, het verpakken en een snel transport. Zo krijg je altijd een ultraverse oester

De puurheid van oesters

Er zijn weinig producten die wij kennen die zo puur zijn als oesters. Niets aan oesters kan gemanipuleerd worden, alleen de elementen hebben invloed op de smaak. En die smaak… die is met niets te vergelijken. Bij het eten van een oester (wij adviseren altijd er een paar keer op te kauwen) proef je eerst het zilte van de zee, maar vervolgens ontwaar je andere smaken, die met niets te vergelijken zijn; enkel te definiëren als zoet. Er gebeurt echter nog iets. Je tong wordt op allerlei manieren geprikkeld. Misschien ken je de vijf smaakzintuigen, zoet, zout, zuur, bitter en umami? Zonder er al te diep op in te gaan, worden deze zintuigen geprikkeld bij het eten van een oester. Deze sensatie maakt het eten van oesters een beleving, die je iedere keer weer doet verlangen naar een volgende.

Oestergroothandel

Alle verse oesters van MAKRO komen bij Oestercompagnie vandaan, deze samenwerking bestaat sinds 2014. Toen wij in gesprek kwamen over oesters herkenden we elkaars passie voor vis, schelp- en schaaldieren. We sloegen de handen ineen en samen hebben wij als doel gesteld om onze klanten de beste oesters aan te bieden die voorhanden zijn. Samen maakten wij een aantal oestertrips om op zoek te gaan naar oesters. Oestercompagnie ontwikkelde een concept waarbij we iedere smaak een kleur gaven. Dit concept hebben we vormgegeven en PUUROESTERS genoemd. Oestercompagnie werkt zelf ook met deze oesters, we nemen ze mee naar jou party of evenement als wij de Oestertainment® verzorgen. Klanten van MAKRO kunnen de oesters van PUUROESTERS in de 17 Nederlandse MAKRO vestigingen verkrijgen.

Voor meer informatie en de soorten oesters kijk op: PUUROESTERS.nl

Ireland's Finest - Vol & Zoet - Oestercompagnie - PuuroestersIreland’s Finest – Vol & Zoet

Ierse oesters zijn volle oesters met een stevige beet die enorm veel voeding uit de Atlantische Oceaan krijgen. Er is een groot verschil in getij, waardoor de oesters wel 200 tot 400 liter water per dag filteren. De natuur doet daar zijn werk, want het tij zorgt steeds voor een nieuwe aanwas van voeding. De Ierse oesters worden voor afwatering (affinage) ook in mondingen van kreken en riviertjes gelegd. Deze oester is eerst ziltig van smaak waarna een verrassende zoete ondertoon volgt.

Affinage

Dit is het proces waarbij oesters uit het water worden gehaald om in ander water de smaak te verfijnen.

Fines de Claires – Elegant & Tintelend

Ierse oesters zijn volle oesters met een stevige beet die enorm veel voeding uit de Atlantische Oceaan krijgen. Er is een groot verschil in getij, waardoor de oesters wel 200 tot 400 liter water per dag filteren. De natuur doet daar zijn werk, want het tij zorgt steeds voor een nieuwe aanwas van voeding. De Ierse oesters worden voor afwatering (affinage) ook in mondingen van kreken en riviertjes gelegd. Deze oester is eerst ziltig van smaak waarna een verrassende zoete ondertoon volgt.

Affinage

Dit is het proces waarbij oesters uit het water worden gehaald om in ander water de smaak te verfijnen.

Bretons Creuse – Fris & Ziltig

De Bretonse creuse komt uit de Baai van Quiberon, gelegen aan de zuidkant van Bretagne. Vele kleine riviertjes monden hier uit. Door de vermenging van het zoete en zoute water krijgt de oester haar specifieke smaak.

De oester

Ze ligt op de bodem van de baai, waardoor ze een aardse smaak krijgt. Ook heeft ze een ‘licht zoetje’ en een fijne hazelnootachtige nasmaak. Wij noemen deze oester een klein juweel (nr. 4 op een schaal van 0 tot 5, waarbij 5 de kleinste is). Je kunt haar makkelijk uit de schelp eten, ideaal om te serveren op feesten.

Smaak

De Bretonse oester is mooi ziltig met een lichtzoete nasmaak.

Zeeuwse Creuse – Stoer & Robuust

De Zeeuwse creuse wordt ook wel kromme oester genoemd. Na de oogst wordt ze in oesterputten gelegd. In de oesterputten worden eb en vloed nagebootst. Op deze manier reinigt de oester zich en ontdoet zij zich van zand dat in de schelp zou kunnen zitten.

Smaak

De Zeeuwse oester heeft haar unieke smaak te danken aan het zoutgehalte van de Oosterschelde en haar unieke variëteit aan voeding. Ze verschilt qua smaak duidelijk van haar soortgenoten van de Atlantische kust. Deze oester heeft veel vlees, een stevige bite en is ziltig te noemen.

Zeeuwse Platte – Intens & Stevig

De Zeeuwse platte, ook wel ‘native oyster’ genoemd, is herkenbaar aan haar ronde, platte schelp. De smaak, kleur en structuur van deze oester zijn anders dan bij creuses. Als enige oester wordt ze verpakt in een rond mandje. De maataanduiding van Zeeuwse platte gebeurt in nullen. Er wordt geteld van klein naar groot: 1/0, 2/00, 3/000, 4/0000, 5/00000 en 6/000000. Dus hoe meer nullen, hoe groter de oester.

De smaak

De Zeeuwse platte is lichtbruin en heeft een zeer verfijnde smaak. Ze geeft een lichtzoete en zilte tinteling op de tong. Na een paar keer kauwen komt er een nootachtige smaak naar boven.

Zomer Oesters - Oestercompagnie - PuuroestersZomer Oesters – Zacht & Weelderig

De zomer oester is speciaal gekweekt voor de zomer. Ze zijn onzijdig en kunnen zich niet voortplanten. Ze komen uit de wateren van de Charante Maritime (Marennes d’Oléron).

Melkerig of laiteuse

Andere soorten planten zich juist voort in de zomer en zijn dan niet te koop. Ze zijn dan ‘laiteuse’. Dit betekent dat de oesters melkerig zijn (ze zijn dan wel eetbaar, maar niet iedereen waardeert de smaak). Dit duurt 3 tot 4 weken, afhankelijk van het weer.

Smaak

Net als zomers fruit, proef je dat deze oesters mooi gerijpt zijn. Ze hebben een licht zoete smaak, een genot voor iedere oesterliefhebber.