Onze Oesters

Hoe kies je de juiste oester?
Een kwestie van kleur en smaak

Van Zeeland tot Charante Maritime hebben wij bij onze kwekers de beste oesters voor je geselecteerd. Verschillen in voeding, temperatuur en kwaliteit van het water zijn van invloed op de oester. Iedere soort krijgt hierdoor een unieke smaak. Om dit aan te geven hebben de dekseltjes van de oestermandjes verschillende kleuren. Onze oesters zijn te koop bij alle 17 vestigingen van MAKRO in Nederland.

Vol & Zoet

Fris & Ziltig

Intens & Stevig

Zacht en Weelderig

Stoer & Robuust

Ireland’s Finest – Vol & Zoet

Ierse oesters zijn volle oesters met een stevige beet die enorm veel voeding uit de Atlantische Oceaan krijgen. Er is een groot verschil in getij, waardoor de oesters wel 200 tot 400 liter water per dag filteren. De natuur doet daar zijn werk, want het tij zorgt steeds voor een nieuwe aanwas van voeding. De Ierse oesters worden voor afwatering (affinage) ook in mondingen van kreken en riviertjes gelegd. Deze oester is eerst ziltig van smaak waarna een verrassende zoete ondertoon volgt.

Affinage
Dit is het proces waarbij oesters uit het water worden gehaald om in ander water de smaak te verfijnen.

Bretons Creuse – Fris & Ziltig

De Bretonse creuse komt uit de Baai van Quiberon, gelegen aan de zuidkant van Bretagne. Vele kleine riviertjes monden hier uit. Door de vermenging van het zoete en zoute water krijgt de oester haar specifieke smaak.

De oester
Ze ligt op de bodem van de baai, waardoor ze een aardse smaak krijgt. Ook heeft ze een ‘licht zoetje’ en een fijne hazelnootachtige nasmaak. Wij noemen deze oester een klein juweel (nr. 4 op een schaal van 0 tot 5, waarbij 5 de kleinste is). Je kunt haar makkelijk uit de schelp eten, ideaal om te serveren op feesten.

Smaak
De Bretonse oester is mooi ziltig met een lichtzoete nasmaak.

Zeeuwse Platte – Intens & Stevig

De Zeeuwse platte, ook wel ‘native oyster’ genoemd, is herkenbaar aan haar ronde, platte schelp. De smaak, kleur en structuur van deze oester zijn anders dan bij creuses. Als enige oester wordt ze verpakt in een rond mandje. De maataanduiding van Zeeuwse platte gebeurt in nullen. Er wordt geteld van klein naar groot: 1/0, 2/00, 3/000, 4/0000, 5/00000 en 6/000000. Dus hoe meer nullen, hoe groter de oester.

De smaak
De Zeeuwse platte is lichtbruin en heeft een zeer verfijnde smaak. Ze geeft een lichtzoete en zilte tinteling op de tong. Na een paar keer kauwen komt er een nootachtige smaak naar boven.

Zomer Oesters –  Zacht & Weelderig

De zomer oester is speciaal gekweekt voor de zomer. Ze zijn onzijdig en kunnen zich niet voortplanten. Ze komen uit de wateren van de Charante Maritime (Marennes d’Oléron).

Melkerig of laiteuse
Andere soorten planten zich juist voort in de zomer en zijn dan niet te koop. Ze zijn dan ‘laiteuse’. Dit betekent dat de oesters melkerig zijn (ze zijn dan wel eetbaar, maar niet iedereen waardeert de smaak). Dit duurt 3 tot 4 weken, afhankelijk van het weer.

Smaak
Net als zomers fruit, proef je dat deze oesters mooi gerijpt zijn. Ze hebben een licht zoete smaak, een genot voor iedere oesterliefhebber.

Zeeuwse Creuse – Stoer & Robuust

De Zeeuwse creuse wordt ook wel kromme oester genoemd. Na de oogst wordt ze in oesterputten gelegd. In de oesterputten worden eb en vloed nagebootst. Op deze manier reinigt de oester zich en ontdoet zij zich van zand dat in de schelp zou kunnen zitten.

Smaak
De Zeeuwse oester heeft haar unieke smaak te danken aan het zoutgehalte van de Oosterschelde en haar unieke variëteit aan voeding. Ze verschilt qua smaak duidelijk van haar soortgenoten van de Atlantische kust. Deze oester heeft veel vlees, een stevige bite en is ziltig te noemen.