Hoe kies je de juiste oester?
Een kwestie van kleur en smaak

Van Zeeland tot Charante Maritime hebben wij bij onze kwekers de beste oesters voor je geselecteerd. Verschillen in voeding, temperatuur en kwaliteit van het water zijn van invloed op de oester.

Iedere soort krijgt hierdoor een unieke smaak. Om dit aan te geven hebben de dekseltjes van de oestermandjes verschillende kleuren. Onze oesters zijn te koop bij alle 17 vestigingen van MAKRO in Nederland.

FRIS & ZILTIG

STOER & ROBUUST

Vol & Zoet

De Ierse oesters heten ‘Vol & Zoet’, omdat het volle oesters zijn met een stevige beet. De vlezige structuur die deze oesters kenmerkt ontlenen ze aan hun ligging in de voedselrijke Atlantische Oceaan. Het grote tij-verschil beïnvloedt de smaak door een regelmatige aanwas van voeding.

Om een fijnere smaak te krijgen, worden Ierse oesters door hun kwekers voor afwatering (affinage) in mondingen van kreken en riviertjes gelegd. Hier komen zoet en zilt water samen waardoor de oester een zoete ondertoon krijgt. Je kunt het vergelijken met de afdronk van een klasse wijn.

Fris & Ziltig

Onze favoriete oester is de Bretonse creuse: ‘Fris & Ziltig’. Zij komen uit de Baai van Quiberon, gelegen aan de zuidkant van Bretagne. Hier is een rivier delta waar zilt en zoet water samenkomen.

‘Fris & Ziltig’ oesters liggen op de bodem van de baai, wat ze een aardse- en een licht zoete hazelnoot smaak. ‘Fris & Ziltig’ zijn kleine oesters, op een schaal van 1 tot 5, is het een nummer 4, waarbij 5 de kleinste is. ‘Fris & Ziltig’ zijn soepel uit de schelp te eten, wat ze ideaal maakt om te serveren op party’s.

Stoer & Robuust

‘Stoer & Robuust’ oesters uit Zeeland doen hun naam eer aan. De schelp van deze oesters is grillig en hard. Voor de vorming van hun schelp, bio-mechanisatie genoemd, halen oesters mineralen en kalk uit het water. In de Oosterschelde, waar deze oesters vandaan komen zit relatief veel kalk.

Hun zilte smaak is te danken aan het zoutgehalte van de Oosterschelde en de biotoop waarin ze opgroeien. Ze liggen  op de bodem wat hen een aardse smaak geeft. ‘Stoer & Robuust’ wordt verkocht in maat 3.

Hoe open ik oesters