Oestermannen op een boot

Over Oestermannen en stoere Zeeuwse Oestervissers

Onze oestermannen hebben op uitnodiging van de “Koninklijke Prins & Dingemanse” het ruime sop gekozen.

Het meevaren op een oesterboot was voor de oestermannen een mooie en leerzame ervaring. De knieën waren eerst nog wat stads en wiebelig maar al snel aangepast aan de ruwe Zeeuwse golven. Niets leuker dan op een grote vissersboot op zoek te gaan naar de leefwereld van deze vreemd ogende weekdiertjes.

Grote netten verdwenen in het water over een lengte van honderden meters. Zodra de netten werden opgehaald zaten deze vol met een mix van zeedieren, stenen, wier, kapotte schelpen en oesters. De oestervissers sorteerden op lopende banden aan boord de oesters op gezondheid, formaat en soort. Dit ging natuurlijk niet zonder af en toe zelf een kwaliteitscheck uit te voeren of de oesters wel op smaak waren. Wat een hemelse beleving was dat voor onze oestermannen, wat een smaakexplosie,verser dan vers..!

Nadat de oesters in grote, met zeewater gevulde bakken, gesorteerd waren, voeren de schepen weer terug naar de haven. Hier werden de oesters nog eens stuk voor stuk bekeken, de aan de oester gegroeide schelpjes en aan elkaar gegroeide oesters door de oestervissers losgebikt. Wat een werk en wat een liefde voor het werk zagen de oestermannen hier. Het was schitterend om te zien met hoeveel passie en geestdrift de stoere Zeeuwen werkten met dit mooie product. De Zeeuwse (en vooral) platte oesters zijn ongeëvenaard in de wereld en deze oester wordt ook wel de koningin der oesters genoemd.

Loopt het zilte water al in je mond..? Ga zelf eens zo’n heerlijke oester proeven. Het zal een mooie ervaring zijn die je niet snel vergeet. Sterker nog….dat smaakt naar meer!
Wordt vervolgd..

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laatste nieuws

Dieke en Veerle. Twee oestermeisjes

Oesters eten werkt aanstekelijk!

Het oestermeisje is een waardevolle en blijmoedige aanvulling op partijen, evenementen, beurzen, verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden. Met professionele behendigheid kraakt ze