Nederlands kampioenschap Oestersteken; eerste vrouwelijke winnares  

Het begin van het oesterseizoen is traditiegetrouw in september. De kick-off is de dag dat er weer platte oesters voorhanden zijn. En die platte oesters worden gebruikt voor de Nederlandse kampioenschappen oestersteken. Manuela Kriekaard uit Yerseke ging er vandoor met de winst. Ze mag nu door naar het WK in Ierland.

30 Oesters in 4 minuten en 23 seconden

In een tijd van 4 minuten en 23 seconden stak ze dertig oesters schoon open. Het was de vijfde keer dat Kriekaard meedeed aan het kampioenschap, maar greep steeds net naast de winst. De onderneemster die in het dagelijks leven een bakkerij en lunchroom bestiert in Wemeldinge, heeft het oestersteken van haar opa geleerd.  Ze was zeven toen ze haar eerste oester open stak en het is net als fietsen, als je het eenmaal kan, dan verleer je het niet.

“Dit jaar waren de platte oesters relatief klein, maar wel goed gevuld. Daardoor kon ik gemakkelijk de sluitspier van de oester lossnijden en ook zonder gruis in de schelp, daar let de jury ook op,” aldus Kriekaard.

Ik deed het met een wegwerp- oestermesje

Op de vraag of ze een speciaal oestermes heeft, krijgen we een verrassend antwoord. “Nee hoor, ik werk gewoon met een wegwerp – oestermesje. Wel tape ik voor de wedstrijd mijn handen in, net als een bokser. Ik heb namelijk de hand waarmee ik de oester opensteek opengehaald aan de scherpe kant van de oester.
Er is nog een NK in Nederland en dat wordt in Rotterdam gehouden, de winnaar daarvan gaat door naar het WK in Zweden. “Ik heb daar ook al eens aan meegedaan, maar de wedstrijden op de oesterputten in Yerseke, zijn vele malen leuker,” besluit Kriekaard.

PS: Het seizoen van de Zeeuwse platte oester begint vanaf september en loopt tot en met mei.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laatste nieuws

Dieke en Veerle. Twee oestermeisjes

Oesters eten werkt aanstekelijk!

Het oestermeisje is een waardevolle en blijmoedige aanvulling op partijen, evenementen, beurzen, verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden. Met professionele behendigheid kraakt ze