De oesterboorder (Japanse stekelhoorn of zeeslak) en de oester hebben een eenzijdige relatie, want de zeeslak is dol op oesters, maar de liefde is niet wederzijds. Deze invasieve exoot komt uit Japan en Korea en is neergestreken voor de kusten van Noord-Amerika en Europa.
Hongerig boormachientje
De zeeslak boort een gaatje in de schelp van de oester en slurpt slechts een klein gedeelte van de oester op. Het jammere hiervan is dat hij hiermee de rest van de oester vergiftigd, ook mosselen zijn hetzelfde lot beschoren.
Een plaag voor kwekers
Kwekers zijn hier uiteraard niet blij mee. Ze treffen vaak velen lege schelpen. De oesterboorder doet dit voornamelijk bij jonge Japanse oesters, beter bekend als (Zeeuwse) creuse.
Jacht op de zeeslak
Onderzoekers zijn bezig een oplossing te vinden in de strijd tegen de oesterboorder. Er bestaat helaas nog geen wondermiddel waarmee de Oosterschelde en Grevelingen oesterboorder-vrij worden. Wel wordt er volop geëxperimenteerd door lijnen te spannen en de oesters in mandjes of rekken te kweken, zodat de boosdoener er niet bij kan. To be continued..