Oesterboorder

Oesterboorder is dol op oesters

De oesterboorder (Japanse stekelhoorn of zeeslak)  en de oester hebben een eenzijdige relatie, want de  zeeslak is dol op oesters, maar de liefde is niet wederzijds. Deze invasieve exoot komt uit Japan en Korea en is neergestreken voor de kusten van Noord-Amerika en Europa.

Hongerig boormachientje

De zeeslak boort een gaatje in de schelp van de oester en slurpt slechts een klein gedeelte van de oester op. Het jammere hiervan is dat hij hiermee de rest van de oester vergiftigd, ook mosselen zijn hetzelfde lot beschoren.

Een plaag voor kwekers

Kwekers zijn hier uiteraard niet blij mee. Ze treffen vaak velen lege schelpen. De oesterboorder doet dit voornamelijk bij jonge Japanse oesters, beter bekend als (Zeeuwse) creuse.

Jacht op de zeeslak

Onderzoekers zijn bezig een oplossing te vinden in de strijd tegen de oesterboorder. Er bestaat helaas nog geen wondermiddel waarmee de Oosterschelde en Grevelingen oesterboorder-vrij worden. Wel wordt er volop geëxperimenteerd door lijnen te spannen en de oesters in mandjes of  rekken te kweken, zodat de boosdoener er niet bij kan.  To be continued..

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laatste nieuws

Dieke en Veerle. Twee oestermeisjes

Oesters eten werkt aanstekelijk!

Het oestermeisje is een waardevolle en blijmoedige aanvulling op partijen, evenementen, beurzen, verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden. Met professionele behendigheid kraakt ze