Oestercompagnie_Platte babyoesters worden getoond door oranje handschoenen

Oesterbanken komen langzaam terug in de Noordzee

Zicht op herstel oesterbanken in het Waddengebied en de Noordzee. Noorse platte oesters met succes uitgezet door WNF en ARK Natuurontwikkeling. Door overbevissing en koude winters is het percentage platte oesters drastisch verminderd.

De oesters die vorig jaar zijn uitgezet op de Borkumse Stenen, ten noorden van Schiermonnikoog, hebben nakomelingen gekregen. Tijdens een expeditie van Stichting Duik de Noordzee Schoon zijn vier baby-oesters gevonden in de onderzoekskooien van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en ARK Natuurontwikkeling.
“Het is een best-case scenario, want het betekent dat de oesterbank zich op natuurlijke wijze kan uitbreiden”, aldus Stephanie Verbeek, hoofd van de unit oceanen van het WNF in het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels.
Platte oesterbanken kwamen vroeger op grote schaal voor in de Noordzee, maar de diertjes zijn bijna allemaal verdwenen door overbevissing, ziektes en koude winters.
Vier baby-oesters gevonden: zo worden oesters uitgezet. Bij de Borkumse Stenen heeft het WNF in 2018 zo’n 80.000 oesters geplaatst. Daarnaast werden negen 3D geprinte rifstructuren van zandsteen en vier onderzoekskooien met oesters afgezonken.

Volgens de onderzoekers gaat het goed met de uitgezette oesters in de kooien. Ze liggen er nog en ze zijn flink gegroeid, schrijft Omroep Zeeland.
Het Wereld Natuurfonds noemt oesterbanken goed voor de biodiversiteit en waterkwaliteit in de Noordzee. Ze vormen kraamkamers voor andere diersoorten, die op hun beurt weer dienen als voedsel voor andere dieren.
Ook natuurorganisatie ARK is blij met de babyoesters. Het is volgens hen een hoopvol teken om ook voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust schelpdierbanken terug te brengen. Ook bij Brouwersdam zijn oesters uitgezet en hoewel de broedjes al fors gegroeid zijn, zijn er nog geen nieuwe baby-oesters aangetroffen.
In deze video zie je hoe onderzoekers proberen om meer oesters in de Noordzee te krijgen.

platte oesters

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laatste nieuws

Dieke en Veerle. Twee oestermeisjes

Oesters eten werkt aanstekelijk!

Het oestermeisje is een waardevolle en blijmoedige aanvulling op partijen, evenementen, beurzen, verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden. Met professionele behendigheid kraakt ze